Du er forplikta til å lære dem å fyre bål!

Er du pappa, onkel, storebror, bestefar, stefar, eller innehar du på noen som helst måte en mannsrolle i livet til barn og ungdom? Da anser jeg det som din forbanna plikt å gi dem gode opplevelser ute i naturen.

Du trenger på ingen måte å omfavne det å være ute i naturen selv, det er ikke det jeg mener. Du trenger ikke engang å like det selv. Strengt tatt så trenger du ikke engang å være med dem ut der. Så lenge du tar ansvar for at de får gode opplevelser ute i naturen, og lærer seg å ferdes der av noen som kan det.

Særlig tenker jeg dette er gjeldende for deg som klager over at ungdom i dag bare dingser rundt på kjøpesenter, eller sitter inne og spiller Xbox og Playstation.

Jeg synes det er ganske morsomt å game selv, det betyr ikke at jeg ikke digger å være ute!

Hele poenget mitt er at barn og unge aldri kommer til å «oppleve» naturen før de blir presentert det som et alternativ. Og da må det presenteres på en måte som gjør det spennende og interessant å være der.

Jeg har alltid elsket å sove i telt, bygge hytte, eller generelt bare det å oppholde meg, eller gå tur i skogen.

Men jeg vet jo at kjærligheten først kom etter at bestefar hadde tatt meg med ut der på eventyr. Han lærte meg hvordan jeg skulle lage seljefløyte. Hvilken sopp jeg kunne spise. Hvor og hvordan jeg finner tyri. Jeg fikk smake på maur, bær og kaffe med barnåler i. Og jeg fikk bruke kniv, øks og sag så mye jeg ville etter at han selvfølgelig hadde vist meg hvilken side som var skarp.

Vi kan ikke være så tette og tro at barn og unge i dag plutselig skal tenke: «Hmm.. lurer på om jeg skal ta med meg en tarp, samekniv og en eske fyrstikker, og stikke ut i skogen ett par dager». Uten at vi har brukt dager, måneder og år på å være der ute sammen med dem først. Lært dem opp. Og vist dem hvordan de kan trives ute i all slags vær. (Du får ikke til det med en engangsgrill tre meter fra bilen, eller med å se et naturprogram på TV).

Likevel får vi oss til å klage på at ungdommen er for mye inne foran en skjerm. Hadde vi bare ikke vært for busy til å gi dem noen alternativer…

Jeg foreslår at vi som veit hva en tyriflis er, tar oss sammen og tar ansvar!

Ansvarlig hilsen fra Espen O. Simonsen

Følg meg på Facebook, Snapchat og Gjør en forskjell AS

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *